Un cap de setmana farcit d’ingredients de tardor i passió pel flabiol a Arbúcies

Durant el primer cap de setmana de novembre la tardor s’ha viscut amb els cinc sentits a Arbúcies amb una doble cita que ha esdevingut un clàssic d’aquestes dates a la vila: la Fira de Tardor al Montseny i la 37a Festa del Flabiol. Una ocasió perfecta per conèixer la unió de la música, l’artesania i la gastronomia a Arbúcies.

El programa l’han format més d’una vintena de propostes diferents per a tota la família.

Dissabte a la tarda, els nens i nenes més grans de vuit anys han pogut elaborar el seu propi cistell. S’han proporcionat a tots els participants el material necessari per a fer aquesta peça tan tradicional.

També s’ha dut a terme el taller “NaturalMENT”, una proposta de caràcter familiar on participants de totes les edats han preparat mandales amb llavors, pedres i fulles.

I amb l’acompanyament del so dels flabiols, grans i petits ha gaudit d’una de les tradicions més nostrades durant la tardor, la festa de la castanyada.

Diumenge al matí, s’ha celebrat la Fira de Luthiers i productes relacionats amb el flabiol. El públic ha pogut conèixer de primera mà aquest antic i interessant ofici. El lutier es dedica a la construcció, reparació o ajustament d’instruments de corda com els violins, guitarres, llaüts o les mandolines.

Una magnífica oportunitat per endinsar-nos entre les bambolines de la professió. De la mà de les explicacions dels mestres lutiers, la majoria dels quals són artesans, els visitants més curiosos, per exemple, han pogut observar i estudiar la forma i disseny dels instruments, entendre perquè s’usa un tipus o un altre de fusta per a la seva elaboració, quins criteris se segueixen en l’acústica, els diversos mètodes de construcció que existeixen o les innovacions que van sortint i que permeten millorar el resultat final.

La colla gegantera d’Arbúcies ha amenitzat el matí amb una plantada on han participat els gegants i capgrossos del municipi: en Quirze, la Julita, la Carboneta i en Llambrot, que després s’han passejat per diversos carrers fins a la Plaça de la Vila.

A l’activitat, un any més, s’hi ha unit el capgròs del flabiolaire, Quirze Perich. Aquest any se celebren els 125 anys del naixement de Perich, un dels flabiolaires més coneguts i icònics de Catalunya.

Fins al migdia, la música dels flabiols ha animat la fira. I els amants dels bolets també han pogut fer un tast de les varietats que abunden en aquesta època, si el temps acompanya amb pluges generoses, humitat alta i temperatures suaus. Setmanes on els nostres boscos s’omplen de rovellons, ceps, rossinyols, pinetells, trompetes o amanites. Sense cap dubte, la tardor és l’època de màxima esplendor i més esperada pels aficionats a la micologia. Cada any, a la Fira d’Arbúcies, se serveixen centenars de racions.

Per tancar el cap de setmana, a la tarda, els flabiolaires congregats a Arbúcies s’han ajuntat per fer una peça conjunta i la tradicional roda de flabiols.

Una Fira de Tardor i 37a edició de la Fira del Flabiol que des dels seus orígens s’ha convertit en una cita ineludible del calendari festiu català en aquesta estació de l’any i que vol mostrar el seu màxim suport i compromís amb el món flabiolaire perquè segueixi endavant.

 

 

  Imatge