Santa Coloma de Farners destapa la 40a edició de la Festa de la Ratafia

Durant la primera quinzena de novembre, Santa Coloma de Farners esdevé novament la capital de la Ratafia.

Enguany es tracta d’una edició especial perquè la festa arriba a la 40a edició.

Fins al diumenge, 14 de novembre, s’han programat una seixantena de propostes per a tota la família.

L’esdeveniment s’ha destapat aquest cap de setmana amb els primeres actes tradicionals, de presentació de la programació i de commemoració d’aquestes quatre dècades.

Dissabte, a les dotze del migdia, el domàs de la ratafia ha tornat al balcó de l’Ajuntament, un moment que simbolitza el tret de sortida institucional i de benvinguda dels colomencs i colomenques a la festa, de començar a celebrar. La penjada del domàs ha comptat amb la participació de la Colla Castellera ‘Els Guillats de la Selva’, la primera colla castellera selvatana, i l’acompanyament musical de la batucada de la Confraria Jove.

Mentre duri la festa, el domàs de la ratafia també lluirà en balcons de cases particulars i altres espais de la ciutat, representant la unió de tota la població farnesenca al voltant d’aquesta festa tan important en el calendari festiu colomenc i català, que amb el pas dels anys ha sabut trobar l’equilibri entre la tradició i la innovació.

L’epicentre de la Festa de la Ratafia és la Plaça Farners. Aquest dissabte al migdia, s’hi ha dut a terme un concert-vermut amb el quartet Groovin’ Street. Un directe contagiós i efervescent, amb un extens repertori de jazz fusió, on la banda de quatre músics crea un apassionant diàleg entre bateria, guitarra, baix elèctric i teclat, tot relligat amb grans dosis d’improvisació.

A mitja tarda, l’entitat colomenca ‘Jovent del poble’ ha cuit castanyes a la voreta del foc. La paperina ben calenta i plena de castanyes ha escalfat les mans de grans i petits i els ha ajudat a fer passar una mica el fred, en una altra oportunitat per gaudir d’un dels fruits més típics de la tardor, les castanyes.

Justament, l’associació ‘Jovent del poble’ va ser la impulsora de la Festa de la Ratafia l’any 1981, quan un colla d’amics va pensar que seria una bona idea buscar una alternativa al format encarcarat de la Festa Major de l’aleshores i posant en el centre de l’esdeveniment un dels trets identificatius de la vila, la ratafia.

Dissabte al vespre, a l’Auditori, també s’ha presentat el documental “Crónicas de un viaje al origen del sabor: Aguardiente de Orujo” del Programa Alma, a càrrec del Sheila Osorio i Javier Caballero. El projecte té el propòsit de mostrar l’origen d’aquest desti·llat on les famílies elaboradores són les principals protagonistes. El Programa Alma també vol conscienciar en els consumidors de la seva responsabilitat quan escullen una beguda i quin impacte té la tria.

El documental i el programa s’està presentat a diverses fires i esdeveniments gastronòmics de l’Estat.

El reportatge transmet el folklore, cultura, gastronomia, tradició i l’ànima d’aquesta beguda única i de les famílies que arreu del món exerceixen l’ofici de destil·lar, un ofici que s’ha anat transmetent de generació en generació.

Fins diumenge, la vila estarà de festa dia i nit amb exposicions, cuina, música, activitats familiars, la fira de ratafies i altres productes artesans, el V Congrés de Licors i Aiguardents Casolans “Sobretaula” per a productors i elaboradors, visites guiades, tallers i, és clar, l’eix de la festa, el concurs de ratafies.

 

 

  Imatge