Gran èxit de la 40a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma

Tot el món ratafiaire s’ha trobat a Santa Coloma de Farners, un any més, per gaudir d’uns dies de festa, cultura, gastronomia i tradició a totes hores. Una edició molt especial perquè la festa ha arribat als quaranta anys d’història i perquè l’any 2020, a causa de la pandèmia, la majoria de les activitats es van suspendre.

Enguany, al voltant de la ratafia, s’han programat una seixantena d’activitats per a tots els gustos, repartides entre el 6 i el 14 de novembre, malgrat que els actes més emblemàtics s’han celebrat de l’11 al 14 amb una agenda ben atapeïda.

Divendres a la nit, en el Pavelló de la Nòria, ha tingut lloc un dels actes més esperats de la festa: la Gala de la ratafia.

Presentada per la Confraria de la Ratafia, i amb l’animació del popular humorista selvatà, Fel Faixedas, durant la cerimònia, el jurat format per sis experts en el món de la ratafia ha triat les ratafies guanyadores del 40è Concurs de la Ratafia.

S’han atorgat tres premis a les millors ratafies casolanes i, a més, un premi a la millor ratafia local.

La ratafia que ha guanyat el concurs ha estat premiada amb el guardó de la garrafa d’or, un viatge per a dues persones i un lot de productes ratafiaires.

La ratafia que s’ha classificat en segon lloc s’ha endut el guardó de la garrafa de plata i un lot de productes ratafiaires.

La ratafia classificada en tercer lloc ha tingut de premi el guardó de la garrafa de bronze i un lot de productes ratafiaries.

El premi a la millor ratafia local ha consistit en el guardó de la garrafa d’or, un lot de ratafies i una reproducció limitada de la seva ratafia.

Les altres set famílies participants, que no han aconseguit classificar-se entre les tres ratafies més ben valorades pel jurat, han rebut un lot de productes ratafiaires.

En el concurs s’hi ha presentat més de dues-centes ratafies casolanes i a la final n’han arribat deu. Fins a arribar a la final, els licors han hagut de superar diferents fases de selecció amb la participació d’una quarantena de tastadors i tastadores. Les finalistes han procedit de famílies de Santa Coloma de Farners, La Bisbal d’Empordà, Mont-ras, Sant Dalmai, Barcelona, Centelles, Porqueres i Les Olives-Garrigoles.

Enguany, la Gala s’ha fet sense sopar popular a causa de la pandèmia.

La Confraria de la Ratafia ha fet les seves tradicionals litúrgies i, abans de lliurar els premis del concurs, ha nomenat el Confrare d’Honor

Aquest any, la Confraria ha investit a Quim Torra i Pla, el 131è president de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement de la seva tasca de gran divulgador de la ratafia i pels seus vincles familiars amb Santa Coloma. El mes de maig, Quim Torra i Pla també va ser nomenat Fill Predilecte de Santa Coloma.

Dissabte i diumenge, la Plaça Farners ha acollit la Fira de Ratafies i altres productes artesans.

De les deu del matí a les vuit del vespre, els visitants han pogut degustar i comprar la majoria de ratafies comercials de Catalunya. Sota la carpa de la ratafia, que l’any passat no es va poder instal·lar d’acord amb el format reduït de la festa a causa de la pandèmia, s’han pogut trobar més d’una vintena d’elaboradors i marques del país.

Per fer les degustacions, ha calgut adquirir el tiquet, la copa i el porta copes a l’estand oficial de la festa.

S’han aplicat protocols especials relacionats amb la Covid per a garantir la seguretat de visitants i expositors.

També s’ha fet una demostració de destil·lació d'aiguardent.

A la Casa de la Paraula s’ha dut a terme la presentació de la ratafia ‘Volem’ que commemora els quaranta anys de la Festa de la Ratafia. La presentació l’han fet entre Xavier Codina, productor de la ratafia Russet, una de les ratafies més venudes i apreciades amb una estreta vinculació a la fira colomenca, i la Sobirana Cooperativa, elaboradors de ratafies i licors de Santa Coloma de Farners que des de l’any 2018 treballem per transmetre i recuperar la cultura de la ratafia i dels licors casolans.

A mitja tarda, la Plantada dels Gegants de Santa Coloma de Farners ha reunit a grans i petits a la Plaça del Firal.

Romaní i Farigola han estat els amfitrions d’una plantada i cercavila amb ball on també han estat convidades les colles de Caldes de Malavella i del carrer de la Riera de Vic.

Al vespre, la Confraria Jove ha celebrat el Ball de Purificació de les Herbes amb el Ball de Diables d’en Pere Botero a la Plaça de la Pau. Foc, màgia, batucada i tradició, en un espectacle pirotècnic que ha fet saltar i ballar a joves i gaudir a públic de totes les edats.

La penúltima nit de la festa s’ha acabat en el Pavelló de la Nòria amb el Ball de la Ratafia a ritme de la música de La Ludwig Band, banda del poble d’Espolla formada per l’Andreu, el Gabriel, el Lluc, el Pau, el Quim i el Roger.

De l’Alt Empordà fins a la Selva per fer vibrar a tothom amb un repertori de diferents estils com pop, rock i folk, amb cançons festives d’envelats i revetlles, que els ha consolidat com un dels grups del moment en el panorama musical català. També han presentat el seu darrer projecte discogràfic “La mateixa sort” que ha sortit a la llum l’estiu passat.

La música ha estat un dels plats forts de la festa i, per exemple, diumenge al vespre, en els actes de cloenda, ha pujat a l’escenari de l’Auditori el grup ‘Tripulant’, projecte musical del farnesenc, Ferran Borrell, que ha estrenat el seu primer disc “Bocins de tu” a la seva vila. Acompanyat de Nil Boya i Anna Fuste, el compositor, guitarrista i cantant colomenc, ha presentat els temes del seu primer treball com ‘Son de vidre’, ‘Joc endimoniat’, ‘El mateix lloc’ o ‘l’Abisme’. En els darrers dies també ha presentat alguns dels senzills a les plataformes digitals.

La Litúrgia de tancament de la 40a edició de la Festa de la Ratafia ha posat punt final a la programació 2021. Primer s’ha despenjat el penó, que simbolitza la festa, el punt de connexió entre el poble i els esperits de la ratafia.

Tot seguit, la comitiva, com mana la tradició, ha fet el recorregut fins a la casa de la familia farnesenca que ha guanyat el premi de millor ratafia local d’enguany, que custodiarà el penó i el llibre de la Ratafia fins a l’edició de l’any 2022. El llibre conté els textos litúrgics de la festa, a més d’un recull de persones i entitats que han col•laborat durant molts anys a fer de la festa un esdeveniment únic. Hi ha també receptes secretes per fer ratafia, remeis per fer amb herbes, mapes d’ubicacions de les millors herbes de la comarca o consells per escollir els millors aiguardents.

Una litúrgia emotiva que ha tancat uns dies molt especials i festius a Santa Coloma de Farners, la capital de la Ratafia.

 

 

  Imatge