Homenatge musical al pintor Hermen Anglada Camarasa a Arbúcies

La Fàbrica de Lied, aquest dissabte al migdia, ha celebrat en els Jardins el Roquer, un concert emmarcat en l’XI Circuit de Lied al Montseny i de reconeixement al pintor Hermen Anglada Camarasa.

Abans del concert s’ha fet la inauguració, en el Museu de la Gabella, d’una exposició retrospectiva de l’artista que s’emmarca dins la celebració de l'Any Anglada Camarasa, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement.

L’acte ha comptat amb la presència del batlle d’Arbúcies, Pere Garriga, de la comissaria de la mostra, Cristina Ribot, dels comissaris de l'Any Anglada Camarasa, Francesc Fontbona i Bernat Puigdollers, així com de Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny – La Gabella.

Sota el títol ‘Anglada era el seu nom’, el recital ha anat a càrrec de la soprano Mireia Tarragó, l’arpista Esther Pinyol i la Coral Aula Musical Arbúcies. Anna Crusat i Dolors Vidal han dirigit el conjunt de trenta-tres veus de la coral arbucienca que ha interpretat una obra amb lletra escrita pels mateixos cantaires.

El repertori ha pres com a referència les pintures d’Hermen Anglada Camarasa, que apel·la directament els paisatges del Montseny i interactua perfectament amb la selecció d’obres que s’han sentit: compositors catalans del tombant de segle i principis del XX.

A finals del segle XIX, Arbúcies va esdevenir un refugi d’artistes. Anglada-Camarasa entre ells. A partir de l’any 1888, l’artista barceloní va començar a freqüentar i fer estades a Arbúcies per desconnectar, pintar i participar en vetllades on era convidat al costat de personalitats de l’època.

Mireia Tarragó i l'arpista Esther Pinyol han interpretat el cicle Cançons de carrer d'Enric Morera amb poemes de Josep Maria de Sagarra seguit de la Cançó de comiat d'Eduard Toldrà amb poema de Tomàs Garcés que pertany A l'ombra del lledoner.

Del compositor Vilanoví, a més a més, s’han sentit tres cançons populars catalanes extretes de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya que dirigia el mecenes Rafael Patxot.

L’ha seguit obres de Frederic Mompou i Josep Janés Olivé amb el lied del Combat del somni: Jo et pressentia com la mar.

Han sonat les Quatre tankes de Felícia Fuster: Horabaixa / Solament / Breu / Lluny del compositor de Reus Joan Magrané. Aquesta part del concert també ha servit per commemorar el centenari del naixement de Felícia Fuster, nascuda l’any 1921 a Viladecans. Fuster va ser poeta, traductora i artista plàstica.

Esther Pinyol ha interpretat Fantasia sobre Muntanyes regalades per a arpa.

La vetllada s’ha clos amb l’obra del compositor, Manuel Blancafort.

 

 

  Imatge