Activitats familiars, dinar popular o concurs d’allioli per festejar Sant Martí

Grans i petits s’han reunit, aquest diumenge, a l’Abadia de Sant Martí de Riells i Viabrea per festejar la festivitat de Sant Martí.

Com que Sant Martí va caure entre setmana, l’11 de novembre, la festa s’ha desplaçat al cap de setmana.

L’any passat, a causa de la pandèmia, no va fer-se.

La programació ha estat apta per a totes les edats i gustos.

TDV opcional Ajuntament – que parli de la festa...

Al matí i a la tarda, totes les famílies s’han divertit jugant amb els jocs de Fefe i Companyia. Un farcell de jocs de tota la vida, on els nens i nenes han après a jugar a jocs tradicionals i els més grans han recordat la seva infantesa.

A mig matí, a l’interior del local de l’Agrupació de Defensa Forestal, s’ha fet una xerrada sobre el corredor ecològic a Riells del Montseny, una proposta que pretén ser un element estructurador per afavorir la biodiversitat del territori i que promou el desenvolupament local d’aquest petit nucli de masies disseminades al voltant de l’església de Sant Martí.

Al migdia, dins l’Ermita de Sant Martí, la soprano Maite Mer i el pianista Roger Illa han homenatjat al músic i compositor català, Robert Gerhard. Sota el títol ‘l’Estiuet de Música de Sant Martí’ i dins l’onzè Circuit de Lied del Montseny, han interpretat peces de Vivaldi, Caccini, Händel, Mozart i Toldrà.

En paral·lel, i organitzat per l’Associació de Veïns de Riells del Montseny, tampoc ha faltat el Concurs d’allioli.

Després de pelar els alls i ficar-los en el morter, amb una mica de sal, ha començat el procés per elaborar-la la salsa. També han aparegut els nervis, per aconseguir lligar-la sense que es talli.

Una salsa tradicional que té la base en només dos ingredients, alls i oli, encara que hi ha altres variants, i que posa a prova la paciència dels cuiners i cuineres perquè no és fàcil que lligui.

Tirant l’oli molt a poc a poc, remenant sempre en la mateixa direcció per aconseguir la consistència necessària i un polsim d’experiència, han sortit uns alliolis boníssims per acompanyar qualsevol plat, degustar-lo sol o untat sobre una mica de pa.

Abans del dinar popular s’ha fet un vermut per anar obrint la gana i fer una mica de tertúl·lia. I, a partir de les dues, s’ha servit el dinar. El menú  de l’àpat ha consistit amb mongetes amb botifarra, cafè i postres pels adults i macarrons, pollastre, beguda i postres pels més petits i joves.

La tarda ha arrancat amb la música en directe del duet de folk, Lauzeta. Amb la guitarra i el violí, i des de Lleida, els dos músics de Lauzeta, Nuria García i Joan Baró, han anat desplegant un repertori màgic i meravellós que transporta al públic per la música tradicional del Pirineu, Occitània, Escòcia, Irlanda o Bretanya.

La música ha donat pas al berenar, amb xocolatada desfeta i castanyes per a tothom.

La Festa de Sant Martí de Riells del Montseny l’ha clos una missa a l’interior de l’església en honor a Sant Martí.

 

 

  Imatge