Santa Coloma de Farners recupera la Festa de la Revolta dels Segadors

Aquest cap de setmana Santa Coloma de Farners ha celebrat la 15a edició de la Festa de la Revolta dels Segadors per commemorar els fets històrics que van succeir a la població i a la comarca el 1640: l’alçament popular contra les forces de Felip IV i el comte-duc d’Olivares, que seria l’origen de la Guerra dels Segadors.

Durant tres dies la plaça Farners s’ha convertit en epicentre de les activitats. La inauguració de la Festa ha estat divendres amb el pregó a càrrec de Quim Torra, 131è President de la Generalitat. L’esdeveniment, organitzat per La Sega 1640 i l’Ajuntament de Santa Coloma, es va celebrar presencialment per última vegada al 2019 i ara ha tornat dos anys després amb moltes ganes.

 

Un cop feta la inauguració, s’ha celebrat el tradicional sopar popular de la Revolta dels Segadors. L’escenari ha tancat la primera nit de celebració amb l’actuació dels Cantaires de Farners.

Durant el dissabte i el diumenge els visitants han pogut passejar pel mercat d’artesans, i el campament de segadors i de Tercios, acompanyant l’experiència fent un mos a la taverna ambientada a càrrec de La Sega 1640. La programació ha continuat dissabte al matí amb l’espectacle infantil de titelles a càrrec de la companyia Micro Troupe, que ha presentat l’actuació Barrabassades, tot divertint als visitants més menuts de la festa.

 

Al migdia, els carrers del centre han acollit la desfilada de personatges del segle XVII, que ha culminat a la plaça Farners on les companyies Alma Cubrae i Arkanum Mundi han explicat la indumentària que portava la gent en aquella època i les diferents tècniques de combat. En acabar, l’escenari ha acollit el concert vermut a càrrec de Halldor Mar, cantautor conegut per presentar el programa Katalonski.

 

Ja a la tarda, s’ha organitzat la visita guiada teatralitzada de la mà de Cristina Noguer, on ha explicat els fets ocorreguts al poble indicant que va passar a cada indret. També s’han escenificat diverses recreacions històriques: A la tarda ‘Caça de bruixes’ on es reivindicaven els assassinats a homes i dones durant el segle XVII a càrrec de la Santa Inquisició. I al vespre,  ‘Temps de revolta’, que ha tractat els fets ocorreguts al poble durant la Revolta fins arribar al 7 de juny, dia del Corpus de Sang. Els dos espectacles els han representat les companyies Alma Cubrae i Arkanu Mundi, protagonistes de la majoria dels espectacles.

 

La plaça Farners també ha estat l’escenari d’un concert de glosses improvisades a càrrec de l’Associació Cor de Carxofa, que ha deixat que el públic participés durant l’actuació. La nit de dissabte ha tancat amb l’espectacle de foc a càrrec dels Diables d’en Pere Botero, simbolitzant la crema de cases que va patir el poble durant la nit del 14 de maig del 1640, i un concert de Randallaires.

Diumenge el programa ha obert amb una altre actuació infantil a càrrec d’en Rikus que ha presentat el seu nou espectacle Cromàtics i que ha fet les delícies dels més petits.

 

Una de les dues recreacions històriques que s’ha fet el diumenge ha estat la recreació de la captura… o no, del bandoler Serrallonga, Rei de les Guilleries, al mas de Ca l’Agustí de Castanyet, el dia 31 d’octubre de 1633. L’altre, ja a la tarda, ha estat la recreació del combat de Riudarenes, l’enfrontament entre els “tercios” allotjats a Mallorquines i Riudarenes contra els revoltats de la Selva el dia 2 de maig de 1640, amb la participació dels Trabucaires d’en Serrallonga i els Trabucaires de Cassà de la Selva.

 

Al migdia la colla castellera Guillats de la Selva ha fet un assaig  obert.  A la tarda estava previst un ball de bastons que finalment ha estat substituït per una demostració de tècniques d’esgrima a càrrec d’Alma Cubrae. 

Ja al vespre, els Trabucaires de Cassà de la Selva i els Trabucaires d’en Serrallonga han fet la trabucada final, com a cloenda de la festa.

 

La Sega 1640, coorganitzadora de la Festa de la Revolta, és el Casal Popular Independentista de Santa Coloma de Farners. Es va fundar el 2005 amb l’objectiu de treballar per la llengua, la cultura, la terra, les tradicions catalanes i la independència dels Països Catalans. El nom de l’associació va ser triat precisament per recordar la Revolta dels Segadors.

 

 

  Imatge