Presenten a Santa Coloma un estudi sobre el nom de Maria Farners

La Casa de la Paraula ha acollit la xerrada ‘El nom de Maria Farners al llarg de la història’.

L’acte ha servit per presentar l’estudi elaborat per Cristina Trias, presentat conjuntament amb Miquel Borrell que ha fet aportacions dels seus estudis sobre l’Ermita de Farners.

El treball s’ha centrat en la investigació sobre el nom de Maria Farners entre els anys 1500 i 2022 a Santa Coloma, i la seva relació amb l’Ermita de la Mare de Déu de Farners. Des del consistori valoren molt positivament organitzar aquest esdeveniment i poder conèixer així l’origen del topònim que dona nom al municipi.

 

L’estudi ha constatat que durant aquest període el nom de Maria Farners s’ha inscrit 66 vegades a Santa Coloma de Farners, ja que n’hi pot haver en d’altres indrets. Totes elles durant el segle XX. Però la primera de la qual es té constància, documentada notarialment és Maria Farners Caireta Barrera, l’any 1813. Aquest registre coincideix també amb el retorn de la Verge a l’Ermita després de que al 1810 fos col·locada a l’altar de l’Església Parroquial durant la invasió francesa.

 

Anteriorment aquest nom no es posava ja que s’associava a un cognom, al de la família Farners. És a partir del 1910, en el moment en que aquesta família marxa del poble, quan es comença a fer servir com a nom, i a partir dels anys 40 és més habitual.

 

Per elaborar aquest estudi han hagut de consultar diverses fonts com arxius particulars, arxius del Bisbat de Girona així com del jutjat i del registre civil. Coincidint amb aquesta xerrada, diumenge 29 de maig s’ha programat una missa i sardanes amb la Flama de Farners, al matí a l’Ermita, i a la tarda a la Plaça Farners.

 

 

  Imatge